®

- en båtreise du aldri glemmer


Annonsere

Kontakt

Om

Barnemat

Barnestell / Utstyr Barnevogner Bilseter Bøker Fra uke til uke Gutt eller Jente? Helseinfo. Klær og Sko Leker / Fritid / Utstyr  0-15 Mammaklær

Navneguiden

Ord og Beskrivelser

Reise med barn

Til London

Reiseguider

Sikkerhetsutstyr

Sykehus / Fødested

Tvillinger

Utstyr for Funksjonshemmede

SIDS
  


 

Svangerskapet fra uke til uke

Velg uke, eller scroll deg nedover på siden

 

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

30

31

32

33

34

35

Spennende dager

venter deg nå !

36

37

38

39

40

41


 

 


 

 

0

Uke 0

Graviditet / Svangerskap

 

Svangerskap (eller graviditet) hos menneske varer 40 uker, ca. 280 dager, beregnet fra første dag av siste menstruasjon og frem til fødsel. Svangerskapet deles utviklingsmessig inn i tre trimestre. De første 12 ukene regnes som første trimester. I denne perioden utvikler fosteret de ulike organene i kroppen. Dette er den perioden hvor det er størst sjanse for spontanabort. Andre trimester varer frem til uke 28. I tredje trimester, som varer fra uke 29 og frem til fødselen, vil barnet normalt overleve selv om det er for tidlig født.

 

Visste du at en sædcelle har en levetid opp mot nittiseks timer, og at en eggcelle kun lever i lever 24 timer. Hva betur dette ? Jo, at det er viktig med en god beregning dersom man planlegger en graviditet, og det kan være lurt å "sette i gang" noen dager før den forventede eggløsningen.

Er du også klar over at alkohol, rusmidler, tobakk og tabletter er spesiellt skadelig i begynnelsen av et svangerskap ? Vi ber deg - Unngå dette både for babyen og din egen skyld !

Viktig: Dersom du bruker faste medisiner av et eller annet slag bør du undersøke med din faste lege om dette er noe du kan bruke samtidig som du er gravid. Husk: Du må aldri slutte å ta foreskrevne medisiner på egenhånd. Det kan være en meget stor risiko både for deg og barnet du bærer på.

Av andre ting du bør være oppmerksom på er alle de tilsetningsstoffene som finnes i ulike næringsmidler (matvarer, snop, drikkeprodukter o.l.). Husk at det du spiser, "spiser" også din baby! Du kan lese mer om alle de skaldelige tilsetningsstoffene her på

www. E-nummer.no.

For å gi deg et lite tips, styr unna alle næringsmidler som inneholder AZO farger, kunstige søtningsmidler og E-320 og E-321.

 

Endringer i kroppen

Graviditets symptomer

 

De mest vanlige graviditetssymptomene er:

*

Menstruasjonen uteblir.

*

Man kan føle seg litt sliten, og ha et større søvnbehov enn vanlig.

*

Oftere vannlating (tisse). Dette forekommer bl.a. fordi nyrefunksjonen og blodmengden har økt, og kroppen kvitter seg raskere en vanlig med avfallsstoffer.

*

Morgenkvalme er "vanlig", men den kan også komme når som helst i løpet av døgnet. Styrken på kvalmen kan variere, noen merker nesten ingen ting til denne mens andre er så sterkt plaget at de kan bli sengeliggende - (noen i flere uker).

*

Halsbrann, fordøyelsesproblemer og treg mave kan være et symptom.

*

Mange føler en sterk trang til å spise, og enkelte spiser noe de egentlig aldri tidligere har likt men det kan også forekomme at man ikke lenger liker tidligere favorittmat.

Trangen til det spesielle ting kalles for "pica".

*

Mange merker en brystforandringer med litt sårhet og småstikking. Brystene vil også vokse. Området rundt selve brystvorten - Areola - blir litt mørkere og blodårene under huden blir tydeligere.

*

Humørskiftinger kan skje oftere enn tidligere, og man kan bli litt irrasjonell. Husk, andre merker dette bedre enn deg selv.

 

De aller fleste får noen av disse symptomene, men varigheten er helt individuell.


 

 

 

 

 

1

Uke 1

Hormonproduksjon

 

Hva skjer innvendig?

Det egget som er befruktet vil nå vandre ned gjennom egglederen og vil ganske raskt feste seg i livmorveggen hvor del blir liggende godt beskyttet. Dette kalles for implantasjons fasen, og skjer omtrent åtte dager etter eggløsningen. Når egget ble befruktet begynte celledelingen, og nå skjer denne kontinuerlig. Dette kalles celledelingsperioden eller embryonalperioden. Varigheten er frem til uke åtte. Fosteret kan nå beskrives som en skive, og fra denne vil det danne seg det seg tre kimblad, hvor alle organene og vev blir utviklet.

Allerede i denne perioden produserer kroppen graviditetshormonet, og man kan nå "finne" dette i både i blod og urin, men ikke garantert at det vil vises på en graviditets test.

Embryoet er i stadig utvikling og hinnene som det ligger inni etableres nå. Embryo

Embryo er et barn eller et foster i tidig utviklingsstadium. Hos mennesket regnes i allmenhet det blivende barnet som et embryo mellom andre og åttende graviditetsuken. Rent biologisk bruker et embryo å definieres som stadiet fra den befruktede cellen, zygotet, til klekkning eller fødsel. Et embryos bygging og utvikling kalles embryogenes.

Når den første celledelingen har foregått en stund etter befruktningen dannes en plate med tre cellelag. Ene siden kalles endoderm som vil danne overflatevev i tarm og luftveier. Det midtre laget kalles mesoderm som danner mye bindevev, fettvev og muskelvev. Den andre siden/ det tredje laget kalles ektoderm og danner hud, hjerne og nervesystem. Denne platen med de tre lagene gjennomgår kompliserte foldinger og sammenføyninger som danner alle organene med tarmer, lever, kjønnsorganer, armer og ben osv.

 

Allerede i denne fasen er det viktig å gjøre oppmerksom på at røntgenstråler kan være farlig for babyen inne i maven, så derfor er det viktig enten unngå slike, eller hvis det er umulig så si ifra slik at maven kan beskyttes. Man vet ikke med nøyaktig sikkerhet hvor stor strålingsmengde som kan være skadelig, og av den grunn advarer myndighetene mot røntgenstråling. En annen viktig ting man bør vite er at alle former for kjemikalier, maling i alle former, plantevernmidler etc. kan også være skadelig. Unngå slike.


 

2

Uke 2

Navlestrengen

 

I denne fasen er embryoet, som om noen uker skal bli til et barn, 1.4 - 2.5 millimeter i størrelse, og det er en del gravide som allerede nå føler at noe er i ferd med å skje innvendig. Navlestrengen, som er den viktige "transportåren" av næring fra mor til embryoet.


 

3

Uke 3

Hjerteslag

 

Allerede i denne uken av svangerskapet hos embryoet er det nå hvor anleggene til det som skal bli armer, bein, ryggrad, ansikt og nervesystemet "konstrueres". Helt i starten finnes det ingen menneskelige trekk ved embryoet, for det tar litt tid før man kan skille det utseendemessig fra andre pattedyr. I denne uken starter også dannelsen av det indre øret og ansiktet begynner så smått å ta form. Rundt den 28. dagen har embryoet nådd en størrelse som er mellom fire til seks millimeter. På denne tiden kan "den gravide" merke noen av kroppens endringer.


 

4

Uke 4

Embroyets utvikling

 

I denne uken kan man se at embroyet utvikler en begynnelsen til øyne, fingrene og tær. Hjertet har begynt å slå og leveren begynner nå å ta over produksjonen av blodlegemer.

Man kan allerede nå (med ultralyd) kunne se hjerte slå på det bitte lille fosteret. Det har fortsatt ikke øyne, men de viktige nervebanene langs ryggen er i ferd med å bli kapslet inn nøyaktig som det skal. I denne tidlige utviklings perioden er fosteret meget sårbart for infeksjoner. Det er derfor mege viktig at maten man inntar er riktig behandlet. Spesiellt er man bekymret for toxoplasmose og listeria.


 

5

Uke 5

Endringer begynner å skje

 

Den lille skapelsen begynner å vokse, og er nå (ca. mål) nesten halvannen sentimeter stor, og endringer skjer både hos mor og barn. Mor vil kanskje allerede nå merke mer tretthet enn nornalt og kanskje en begynnende kvalme. I denne fasen er det viktig at man tar til seg rikelig, og riktig med næring. Spis godt med sunn, god (men ikke tungfordøyelige) og nåringsrik mat.


 

6

Uke 6

Utviklingen fortsetter

 

Den lille skapelsen vokser for hver eneste dag som går, og har nå en vekt på ca 10 gram.

Dette høres kanskje ikke så mye ut, men husk at dette er startfasen og fremover nå vil det vokse med virkelig stor fart. I denne fasen skjer også dannelsen av det man kaller for slimproppen. Den sitter i livmorhalsen og blir til for å stenge denne for å unngå bakterier, og beskytte babyen. går fosteret inn i det som kalles for føtalperioden. Denne varer helt frem til fødselen. Frem til dette tidspunktet har det ikke vært mulig å kunne se om det er gutt eller jente man får, for det er nå som utviklingen av de kjønnsorganene begynner. Nyskjerrigheten på kjønn må fortsatt vente litt, for det er fortsatt ikke mulig å kunne se resultatet med ultralyd.


 

7

Uke 7

Organanleggene utvikles

 

I denne perioden skal organanleggene utvikles til ferdige organer. Nå kan man ved hjelp av ultralys se forskjell på urinveiene hvor utviklingen er forskjellig for gut og jente. Fosteret kan nå også bevege seg.


 

8

Uke 8

Progesteron

 

Nå begynner kvinnens mave å bli påvirket av graviditeten. Dette skjer ved at det nå foregår en økt produksjon av hormonet Progesteron. Dette hormonet er en type man kan kalle for, et avslappende hormon. I tillegg til maven påvirkes også organer som hjertet og livmoren.

Gjennomgående for de fleste gravide er treg mage, kvalme og brekninger og dette kan bl.a. komme av hormonet eksempelvis fordi musklene i maven "slapper litt av" og derved forsinker transport av maten. For å avhjelpe dette anbafales det at gravide drikker mye vann, og spise fiberrik mat. Dersom du er usikker på vannkvaliteten, drikk flaskevann.


 

9

Uke 9

Mye skjer med fosteret

 

Fosteret vokser kontinuerlig og har nå kommet opp i en vekt på omtrent tyve gram. Ganehalvdelene gror sammen, tungen og nesens hulrom er på plass og nå kan også fosteret så smått begynne å lee på sine bitte, bitte små fingre. I tillegg til dette har også nyrene startet sin funksjon. I denne perioden oppstår som regel det kjente svangerskapssyndromet "pica".

Dette er kort og godt en trang som gravide får til å innta det mest utenkelige. Pica beskrives som:

"Pica er en diagnose for mennesker som føler en trang til å innta ikke-fordøyelige stoffer, for eksempel jord, kull og papir. Diagnosen er bare aktuell ved vedvarende appetitt for slike stoffer. Navnet kommer fra det latinske navnet for fuglen skjære (Pica pica), som er kjent for å spise nesten hva som helst. Forskningen som foreligger tyder på at majoriteten av tilfellene skyldes jernmangel eller en annen biokjemisk mangeltilstand".

Her kan det skje mye rart, men ikke fortvil, de fleste opplever dette i større eller mindre grad. Et lite eksempel: Gravid første gang og man blir hell vill etter lakris-pastiller, koste hva det koste vil, "jeg må bare ha det! - Gravid andre gang: Elsker å spise knuste mursteiner (til pulver), det bare må jeg ha. Pica-perioden er mest slitsom for mannen i huset som må skaffe alt mulig rart til sin gravide partner - men ta det med ro, det går over!


 

10

Uke 10

Kjenner du liv?

 

Det lille fosteret vokser i både vekt og lengde. Det sammme gjør også livmoren og denne er nå omtrent så stor som en normal knyttneve, og denne kan man nå såvidt begynne å kjenne rett over bekkenbenet. Enkelte mener at man allerede på dette tidspunktet i graviditeten kan kjenne liv. I denne fasen produserer fosteret selv urin som skilles i fostervannet. Den næring som fosteret nå inntar kommer fra mor via navlestrengen. Fosterets kjønnsorganer er nå ferdig dannet og babyens armer har fått sin proposjonale lengde.


 

11

Uke 11

Ting begynner å skje

 

Nå er fosterets skjelettet dannet, men fortsatt er det meste av brusk, men dette blir nå videreutviklet til ben. Denne "byggeprosessen" varer helt frem til etter fødselen. Nå er også de aller første anleggene til tenner nesten helt klare. Siden livmoren på dette tidspunktet øker i størrelse kan man kjenne at båndene som holder denne på plass strekker seg, dette kjennes for de fleste som en smerte som går ned mot bekkenet. 

Siden livmoren nå er i ferd med "gå opp" av bekkenet løsner også, trykket mot urinblæra noe som igjen gjør at de mange dobesøk (mye tissing) avtar. 


 

12

Uke 12

Mål og vekt tabell

 

Det lille fosteret har nå vokst ganske mye, og det er nå på tide å vise en vekt og lengedetabell slik at man kan se den videre utviklingen for ukene som kommer.

 

Fosterets alder

Lengde

Vekt

12 uker

9 cm

30 g

16 uker

16 cm

125 g

20 uker

25 cm

300 g

24 uker

30 cm

700 g

Fosterets alder

Lengde

Vekt

28 uker

35 cm

1000 g

32 uker

40 cm

1500 g

36 uker

45 cm

2500 g

40 uker

50 cm

3500 g

 

På dette tidspunktet er livmoren nesten like stor som hodet til en nyfødt babyogman kan kjenne livmor med hendene utenpå maven. Fosterets aktivitet øker og det lille hjertet pumper nå ca. 27 liter blod per døgn.


 

13

Uke 13

Ultralyd Screening

 

I denne fasen er det mulig med ultralyd screening, noe som bl.a. hjelper til med å lettere sette en riktig termin. Målene som blir tatt ved en slik "undersøkelse" er diameteren på hodet omtrent i ørehøyde, diameteren over brystkassen og lengden på lårbenet. Detter sammenholdes de aktuelle målene med en tabell og ut fra denne regner man ut termindatoen med en variasjonsfaktor på +/- 14 dager. I denne sammenheng er det viktig å påpeke at kvinnens egen termindato ofte gir et mer riktig resultat. Uansett er det vakkert både for mor og far å fa se den blivende babyen på en skjerm. En viktig ting med denne type undersøkelser er at dersom man oppdager misdannelser på fosteret så vil man få muligheten til et valg relatert til senabort. Før en slik undersøkelse bør man ta en samtale med lege.


 

14

Uke 14

Nå vises det for alle

 

Nå kan det ikke sjules lenger. Graviditeten har nå kommet så langt at det nå vises for alle at "du er på kjukken". Slimhinnene blir nå litt mer følsomme enn tidligere, og dette kommer ganske enkelt av at de er påvirket av graviditetshormonene Dette kan medføre noen små rift og små blødninger ved samleie, men det er ikke farlig. I denne fasen samler fosteret opp det som kalles for bek i sin tarm. Dette er en form for en "propp" som skal forhindre bærsj fra fosteret inne i maven til mor.


 

15

Uke 15

Vektøkning

 

Babyen utvikler seg samtidig som den vokser. Øynene er har nå kommet frem i ansiktet.

Fosteret dekkes nå av Lanugo (Lanugo er noen ganske små hår som barnet er dekket med i en del av svangerskapet. Disse vises i ca. femte-måned men forsvinner i løpet av de siste ukene før fødselen). I denne perioden starter babyen en av sine "heftigste" vekstfaser, og denne vil vare fremover i nesten ti uker. For mor sin del er det helt normalt å få en vektøkning på mellom en halv og en kilo ukentlig - men ikke fortvil kiloene forsvinner etter fødselen. Noen mødre merker i denne perioden at slimhinnene er mer hovne enn vanlig, og plages eksempelvis med tett, og litt snørrete nese. For å lette litt på dette er det mange som benytter nesespray, og i denne sammenheng anbefales at det benyttes en saltvannsoppløsning


 

16

Uke 16

Nå begynner'n virkelig å vokse

 

Nå begynner babyen virkelig å vokse både i lenge og vekt. I tillegg er den så aktiv at mor begynner å kunne kjenne dette godt nå. Babyen er aktiv på flere måter, og en av disse er at den har begynt å suge på tommeltotten. Mor vokser også så nå vises graviditeten ganske tydelig (varierer litt fra person til person og er litt avhengig om mor er høy eller lav).

Noen beskriver dette tidspynktet i graviditete viktig på flere måter, og anbefaler at man begynner å sette seg inn i hvilke permisjons og stønadsrettigheter/regler som gjelder. (offentlig/privatansatt etc.).

 

Fosterets alder

Lengde

Vekt

12 uker

9 cm

30 g

16 uker

16 cm

125 g

20 uker

25 cm

300 g

24 uker

30 cm

700 g

Fosterets alder

Lengde

Vekt

28 uker

35 cm

1000 g

32 uker

40 cm

1500 g

36 uker

45 cm

2500 g

40 uker

50 cm

3500 g


 

17

Uke 17

Kynnere

 

Nå begynner kynnerne å være aktive. Kynnere er sammentrekninger i livmoren, de kalles også for Braxton-Hicks sammentrekninger og er det man beskriver som falske rier. Kynnernes oppgave er å trene livmoren til den store jobben – fødselen. Livmoren trekker seg rytmisk sammen under hele svangerskapet. I begynnelsen av svangerskapet kjennes de gjerne som menstruasjonsmurringer, de er små, svake og meget uregelmessige. I andre trimester er livmoraktiviteten mye mindre slik at den gravide sjeldnere kjenner kynnere. Etter ca. uke 32 øker livmoraktiviteten igjen og kynnerne blir hyppigere og kjennes også tydeligere. Det er en forskjell fra fra den enkelte kvinne på hvilket tidspunkt man kjenner kynnere og hvordan disse oppleves. De fleste vil merke kynnere først etter 20. uke, men for dem som har vært gravid tidligere, er sjansen stor for at disse kjenner sammentrekningene tidligere. Kynnere kan være ubehagelige, men er skjelden smertefulle.


 

18

Uke 18

Baby-hikke

 

Nå har babyens tenner begynt å danne seg, og den "gir fra seg" noe som mor oppfatter som rytmiske bevegelser. Sistnevnte kommer av babyen hikker. Dette er helt normalt. I tllegg til dette har også babyen begynt med andre former for bevegelser, og den gjør nå noen gripetak med hendene. 


 

19

Uke 19

Unngå virus og bakterier!

 

Nå har også babyen begynt å få litt hår. Disse kommer nå som helt normalt på hodet, den får øyebryn og øyevipper. Tiden har kommet for forsiktighet (den bør egentlig ha vært der i hele perioden) men nå bør man være ekstra oppmerksom. Det er bevist at virus kan være skadelig for babyen i maven, og dette betyr at man ikke bør oppsøke personer eller steder der man vet at noen er, eller har vært syke. Vær oppmerksom og dersom det er noe du lurer på så ta evt. kontakt med lege eller helsesøster for informasjon vedrørende virus og sykdommer som kan påvirke babyen. Antagelig vet mor allerede at røde hunder og vannkopper kan være skadelig å få i når man er gravid.

 

En annen viktig ting som vi har sakset og som alle gravide bør vite er følgende:

Det advares fra flere hold om IKKE bruke boblebad. Dette av to grunner: Når man er gravid kan blodtrykket lettere bli lavere enn ellers og kan føre til besvimelser. En annen viktig grunn er at alle boblebad enten disse er offentlige eller private er det man kan trygt kan kalle for "bakteriebomber", de er fulle av bakterier uansett hvor godt rengjorte de er. Dette er en unødig risko å ta.


 

20

Uke 20

Vær obs!

 

Tabellen nedenfor viser nå at babyen er 25 centimeter lang og den veier +/- 300 gram. I tillegg til at den vokser er alle kroppens deler i en rivende utvikling. Cellene i hjernen modnes, babyen har fått negler. Desverre er det noen som av en eller annen grunn føder allerede nå, så dersom man merker at kynnerne har en regelmessig rytne eller at man føler et press nedover i underlivet bør man for sikkerhets skyld ta kontakt med lege eller jordmor. Husk at det er bedre med en sjekk for mye enn en for lite, og i tillegg så unngår man å gå og lure på om "noe er på gang". 

 

Fosterets alder

Lengde

Vekt

12 uker

9 cm

30 g

16 uker

16 cm

125 g

20 uker

25 cm

300 g

24 uker

30 cm

700 g

Fosterets alder

Lengde

Vekt

28 uker

35 cm

1000 g

32 uker

40 cm

1500 g

36 uker

45 cm

2500 g

40 uker

50 cm

3500 g


 

21

Uke 21

Baby aktivitet og baby søvn

 

Nå merker du tydelig at babyen er i stadig aktivitet, og at den har sine hvilepauser hvor den sover. Aktiviteten kjennes best nar man selv er i ro, og dette er helt naturlig for nar du er i bevegelse "vugges" babyen i søvn men når du selv slapper av væåkner den lille.


 

22

Uke 22

Muskeltrening

 

Mor, nå må du trene! Dette er tiden for de såkalte knipeøvelsene. Bekkenbunn-muskulaturen må trenes slik at det kke oppstår uheldige situasjoner med å lekke urin i den siste delen av svangerskapet eller etter fødselen. Det er flere måter som mor kan trene dette på som eksempelvis stoppe og slippe tissestrålen når man er på do, eller rett og slett ta fingeren opp i skjeden og utføre noen knip (5-6 daglig er bra) med musklene. Her som eller, dersom der er det noe du lurer på så ta kontakt med legen din, helsesøster eller jordmor. Ikke vær flau for å spørre, alt er helt naturlig, og du er ikke den første.


 

23

Uke 23

Høye lyder og sterk lys

 

Nå sparker'n ganske bra. Alle babyens sanser nå ferdig utviklet og i følge beskrivelser kan babyen nå også reagere på høye lyder og sterkt lys som kommer utenfra.

Dersom du er sliten, ta det med ro og utsette heller familie eller vennebesøket til en senere anledning når du føler deg opplagt.


 

24

Uke 24

Høye lyder og sterk lys

 

Fosterets alder

Lengde

Vekt

12 uker

9 cm

30 g

16 uker

16 cm

125 g

20 uker

25 cm

300 g

24 uker

30 cm

700 g

Fosterets alder

Lengde

Vekt

28 uker

35 cm

1000 g

32 uker

40 cm

1500 g

36 uker

45 cm

2500 g

40 uker

50 cm

3500 g

 

Nå vokser babyen fort. Den har nå blitt hele 30 centimeter lan og den har kommet opp i en vekt på +/- 700 gram. Barnets kropp er nå for første gang større enn hodet.


 

25

Uke 25

3/4-deler ferdig

 

Nå er 3/4-deler av svangerskapet ferdig !


 

26

Uke 26

Trening av pustemuskler

 

Nå er lungene er ferdig utviklet og babyen trener opp pustemusklene. Den gjør dette ved å trekke vann til lungene for å fylle disse. Dette vannet forsvinner automatisk under fødselen ved at babyens bryst presses ned gjennom bekkenet og derved tømmes vannet ut.

Det beskrives i fagbøker at når et barn fødes ved keisersnitt så skjer ikke dette like effektivt og derfor er barn som fødes med denne metoden noe mer utsatt for luftveiskomplikasjoner.


 

27

Uke 27

Venacava syndromet

 

Venacava syndromet er et ubehag som den gravide merker når man legger seg ned og ligger flatt på ryggen. 

Dette kommer av livmoren har blitt så stor at den klemmer for hovedpulsårens tilbakeføring av blod. Dette skjer ikke alltid, og heller ikke for alle, men de som opplever dette kan bli svimle og få en form for følelse av besvimelse. Man kan unngå dette ved å skifte liggestilling eller "bygge" seg litt opp med puter.

Noen er også plaget av hevelse i bena og rådet her er kort og godt at man legger bena høyere en resten av kroppen.


 

28

Uke 28

Kiloen er passert

 

Fosterets alder

Lengde

Vekt

12 uker

9 cm

30 g

16 uker

16 cm

125 g

20 uker

25 cm

300 g

24 uker

30 cm

700 g

Fosterets alder

Lengde

Vekt

28 uker

35 cm

1000 g

32 uker

40 cm

1500 g

36 uker

45 cm

2500 g

40 uker

50 cm

3500 g

 

Nå har den lille babyen blitt hele 35centimeter lang og vekten har kommet opp i en +/- en kilo. Nå reagerer også babyen mere på lys. Hjerteaktiviteten er på dette tidspunktet varierende (det er normalt) og den ligger mellom 111 til 160 slag.


 

29

Uke 29

Kynnere nok en gang

 

Dersom kynnerne nå virker å være regelmessig og det føles som om disse begynner å presse nedover i skjeden så er det viktig aat man tar kontakt med legen eller jordmor for å avklare situasjonen. (Se også det som er skrevet under uke 17)


 

30

Uke 30

Riktige proposjoner

 

Nå er babyen slik den skal være, og det vil si at proporsjonene mellom babyens hode armer, ben og kropp er riktige, og nå gjensår "modningen" frem til fødselen.


 

31

Uke 31

Bevegelsene øker

 

Fosteret vokser, men mangler fortsatt noen lungebærere og litt fett, det drikker og beveger seg stadig oftere og "hardere"


 

32

Uke 32

Vekt og lengde øker

 

Fosterets alder

Lengde

Vekt

12 uker

9 cm

30 g

16 uker

16 cm

125 g

20 uker

25 cm

300 g

24 uker

30 cm

700 g

Fosterets alder

Lengde

Vekt

28 uker

35 cm

1000 g

32 uker

40 cm

1500 g

36 uker

45 cm

2500 g

40 uker

50 cm

3500 g

 

Babyen's vekt øker for hver uke og den er nå +/- tabelloversikten. I denne perioden er det mange som føler er press ned mot skjeden, og mange beskriver dette som om de på en måte føler at de sitter på babyhodet. Men, ta det med ro, det er ikke farlig, alt er normalt. 


 

33

Uke 33

Puppene vokser

 

I denne perioden kan den gravide tydelig merke at brystene har blitt større. Dette er naturlig og kommer ganske enkelt av at nå begynner de å fylles med melk.

Nå kan du også kjenne at babyen har litt kraftigere bevegelser enn tidligere og dette kommer av plassen inne i maven stadig blir mindre.


 

34

Uke 34

Fødselstegn

 

Fosterets pupiller reagerer nå på lys, men bevegelsene er noe mindre all den tid det ikke lenger har så god plass. Mor merker kanskje at hun blir litt mer og litt lettere andpusten enn vanlig og dette kommer av at babyen nå gir et konstant press mot mellomgulvet.

Nå kan det forekomme visse tegn på at fødselen ikke lenger er så langt unna, og dersom det er noe du lurer på så ta kontakt med lege eller jordmor.


 

35

Uke 35

Nå er maven stor

 

Fosteret utvikler nå hele tiden sine gripebevegelser, og vekten nærmer seg nå to og en halv kilo. På dette tidspunktet er antagelig ventetiden lang for mor som ganske sikkert går å tenker på fødselen, lengter etter å slippe den store maven som etterhvert virker ganske hemmende. Vi har hørt det flere ganger at gravide i denne perioden lengter etter det å igjen kunne ligge på maven om natta.


 

36

Uke 36

Nesten ferdig

 

Fosterets alder

Lengde

Vekt

12 uker

9 cm

30 g

16 uker

16 cm

125 g

20 uker

25 cm

300 g

24 uker

30 cm

700 g

Fosterets alder

Lengde

Vekt

28 uker

35 cm

1000 g

32 uker

40 cm

1500 g

36 uker

45 cm

2500 g

40 uker

50 cm

3500 g

 

Nå er'n stor! Babyen er )nå (normalt) minimun 45 centimeter lang og den har en minimusvekt på + 2500 gram. (Vi gjør oppmerksom på at både vekt og lengde kan variere). Huden er lysrosa, men den er fortsatt forholdsvis tynn. Fettlaget til babyen utgjør omtrent femten prosent av fosterets vekt. Nå kan babyen også gjenkjenne mor's (og selvfølgelig) pappan's stemmer. Siden den store dagen nærmer seg med stormskritt er tiden inne for å pakke ferdig det du skal ha med deg til fødestua. Ikke vent med dette for når alt setter i gang, skal ting skje raskt.


 

37

Uke 37

Nå kan noe skje når som helst

 

Nå kan det skje noe hver dag som helst, og forstevannet kan gå. Babyen nærmer seg nå en vekt på tre kilo og vokslaget det tidligere har hatt mye av er nå i ferd med å forsvinne. Noe av dette blir igjen for at fødselen skal bli enklere. På dette tidspunktet er du antagelig klar til å føde, og nå kan du for alvor begynne å glede deg til det fine som skal skje.


 

38

Uke 38

Alt er klart

 

Babyens vekt er nå normalt godt over tre kilo, og den reagerer alt mer på lys og lyder. Den har snudd seg med hodet nedover og alt er klart.


 

39

Uke 39

Veer når som helst

 

Nå kan det godt hende at du er litt lei men slapp av og gled deg til at du skal bli mor. Veene kan starte når som helst, og nå kanskje du føler at babyens hode som noe stort mellom bena dine. Det er nå litt viktig at du husker for deg selv at du må trekke rompa inn og rette deg litt opp når du går. Da blir belastningen litt lettere. Babyen har nå sunket ned i bekkenet og du merker ganske sikkert at det er litt lettere å puste. Siden du nå er helt på slutten av svangerskapet og bare går på "ventetid", kan denne eksempelvis forkortes med en gåtur (det er fin mosjon som samtidig kan sette fart i sakene).


 

40

Uke 40

Tidspunktet er her nå!

 

Tidspunkt for en normal fødselstermin er nådd. Babyen er helt ferdig utviklet. Har den ikke kommet ennå, så kommer'n Nå! Den er helt sikkert klar.


 

41

Åpningsfasen, Utdrivningsfasen og Etterbyrdsfasen

 

En fødsel inndeles i det som kalles for: åpningsfasen, utdrivningsfasen og etterbyrdsfasen.

 

Hos førstegangsfødende er det ganske normalt at åpningsfasen varer ca. 9 til 15 timer. Utdrivningsfasen kan ta opp til en times tid mens det som heter etterbyrdsfasen går fort og er normalt unnagjordt på max en halv time.

Åpningsfasens første del kalles gjerne for latensfasen, og i denne er riene korte, de er ikke særlig regelmessige og de er heller ikke så sterke (smertefulle). Normalt kan man merke sammentrekningene med 10-15 minutters mellomrom. Denne fasen varer til mormunnen har fått en åpning på 3 til 4 centimeter.

Når dette er over da starter det som kalles den aktive fasen. Nå blir riene merkbart kraftigere, tettere, de kommer mye mer regelmessige og de fortsetter helt til mormunnen er fullt åpnet. Da går det over til utdrivningsfasen.

Etter at du er undersøkt av jordmor som kan konstatere at mormunnen har full åpning kan du begynne med trykking. Dette er siste økt før babyen kommer. Hvordan du skal trykke har du ganske sikker lært på svangerskapskurs, men hvis ikke kommer instinktet til å vise deg veien frem.

 

Når "jobben" er ferdig er det bare å gratulere, og da er det kun etterbyrdsfasen som gjenstår. Dette skjer ved at livmoren trekker seg sammen og du må presse. Dette kan noen ganger medfører en liten blødning, men alt går bra. Når morkaka endelig har kommet ut kan du slappe av å nyte synet av det lille nurket du har satt til verden.

 


 Taco PizzaChorizo Pizza

Taco Pizza               Chorizo PizzaBli synlig for barnefamilien,

- Bestill annonse i dag!


- startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no 

 

Alt innhold på Barnstell.no er opphavsrettslig beskyttet.

Vi gjør deg oppmerksom på at bak nettsiden Barnstell.no står det ikke noe helsefaglig personell. All informasjon som formidles på disse nettsidene er i sin helhet basert på innhentet informasjon fra diverse fagbøker mm. Informasjonen og artiklene erstatter på ingen måte nødvendig legekonsultasjoner under svangerskapet. Barnstell.no frasier seg ethvert ansvar i alle former for eventuelle helseskader, missforståelser, feiltolkinger etc. som følge av bruk av de beskrivelser og teknikker som gjengis og omtales på nettsidene. Personvern.