®

- en båtreise du aldri glemmer


Annonsere

Kontakt

Om

Barnemat

Barnestell / Utstyr Barnevogner Bilseter Bøker Fra uke til uke Gutt eller Jente? Helseinfo. Klær og Sko Leker / Fritid / Utstyr  0-15 Mammaklær

Navneguiden

Ord og Beskrivelser

Reise med barn

Til London

Reiseguider

Sikkerhetsutstyr

Sykehus / Fødested

Tvillinger

Utstyr for Funksjonshemmede

SIDS
  


 

SIDS

Sudden Infant Death Syndrome

(Krybbedød)

 

 

  

  


 

 

 

Krybbedød

(Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) er en plutselig, uventet død i småbarnsalder. Det som skjer med barnet er at det gradvis, stille og rolig i løpet av søvnen, mister tilgangen på nok oksygen. I et stadium under søvnen inntreffer først en lammelse hos barnet slik at det "våkner" og må jobbe hardt for å røre på kroppsdelene sine. Normalt vil barnet ha styrke til å snu seg på dette stadiet og selv skaffe seg frie luftveier. I tilfeller hvor barnet ikke har styrke til å bevege seg kan barnet miste bevisstheten på grunn av oksygenmangel, og omkomme av kvelning/anoksi.

 

Mageleie

På slutten av åtti-tallet hadde forekomsten av krybbedød en topp med 158 krybbedøde. dette var en økning som hadde skjedd gradvis fra sytti-tallet. Den økende forekomsten var for forskere og leger et mysterium med den følge at mulige årsaker ble heftig debattert både i fagmiljøet og i pressen. I 1989 fant man en sammenheng mellom mageleie og krybbedød i Nederland og England gjennom kasus-kontrollstudier. Barneklinikken i Bergen fant samme år flertallet av krybbedøde som de hadde undersøkt i perioden 1987-1989 var blitt funnet i mageleie. Dette førte til at barnelege Trond Markestad informerte via media en advarsel til foreldre mot å la spedbarn sove på magen. Dette førte til at andelen krybbedøde i Norge falt med hele 59% i 1990 i forhold til 1988

Internasjonalt var det forstatt uenighet om betydningen av mageleie, men en kohortstudie gjennomført i Australia og publisert i 1991 viste at det var 4,5 ganger større risiko for krybbedød ved mageleie. Dette førte til en internasjonal aksept av at mageleie må unngås, og det ble satt i gang kampanjer over hele verden for å opplyse om viktigheten av ryggleie.

 

Samsoving

Siden begynnelsen av 1990-tallet har helsemyndighetene advart foreldrene mot å ha babyen sovende i samme seng som seg (samsoving) på grunn av krybbedødfaren. I den nye brosjyren om trygt sovemiljø fra Helsedirektoratet, står det at babyen gjerne kan sove sammen med mamma og pappa dersom de er ikke-røykere, ikke er under påvirkning av alkohol, eller andre former for rusmidler og sløvende medikamenter, at sengen er bred, at den har en madrass som er fast slik at barnet får god plass, og at babyen har en liten og lett barnedyne over seg.

 

Røyking

Det har fremkommet fra en lang rekke studier at mors røyking under svangerskapet og røyking i husholdningen (passiv røyking) etter fødsel, øker (dobler) risikoen for SIDS.

 

Det finnes også flere andre årsaker til SIDS, men ofte kan dødsårsaken være ukjent. Noen viktige faktorer som er kjent å øke risikoen for SIDS

* Høy temperatur i rommet hvor barnet sover

* Søsken som er døde av SIDS

* At barnet ikke får brystmelk

* Øvre luftveisinfeksjon

 

* For tidlig fødsel (Prematur) - Prematur brukes som benevning på barn født før 37:e graviditetsukes utgang. Barn født mellom 33:e og 36:e graviditetsuke bruker betegnes som for tidlig født (PT - Pre Term).

Fødsel i 29:e til 32:e uke som mye for tidlig født (VPT - Very Pre Term) og før uke 29 som ekstremt mye for tidlig født (EPT - Extremely Pre Term).

Ordet prematur betyr før modning, for tidlig, umoden.

En prematur fødsel innebærer vanligvis behandling på Neonatalavdeling for barnet.

(Neonatalavdeling er en barneintensiv sykehusavdeling med tverrfaglig personell for å behandle premature barn). Fra uke 28 er overlevningssjansene med intensivbehandling gode. Overlevningen har blant annet med barnets lungemodning å gjøre. Ved truende førtidsbyrde kan behandlingen forhindre verkarbeid og forløsning i visse fall. Kvinnen kan da gis kortison som "påskynder lungemodningen". Når førtidsbyrden er et faktum så kan man gi barnet surfaktant for ettersom surfaktant ikke begynner dannes før uke 23 og begynner ikke dannes "i full skala" føree ca uke 30-32. Etter graviditetsuke 32 tengs vanligvis ikke dette men barnene klarer seg, tross sin litenhet (1-1,5 kg), og lungene er i allmenhet tilstrekkelig modne til å puste med uten hjelp.

 

VIKTIG !

 

V iktige preventive tiltak

  • Hold øye med barnet så ofte som mulig når det sover.

  • Sjekk at munn og nese ikke er blokkert, eller er på vei til å bli blokkert.

  • Snu barnet hvis det ligger med munn ned mot pute, laken eller dyne.

  • Hold lakenet stramt på madrassen.

  • La barnet ligge mest mulig på ryggen eller på siden.

 

Mer informasjon får du her:

Landsforeningen Uventet Barnedød:  http://www.lub.no/

Hovedkilde for denne siden: Wikipedia

 

 

 

 


 Taco PizzaChorizo Pizza

Taco Pizza               Chorizo PizzaBli synlig for barnefamilien,

- Bestill annonse i dag!


- startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no 

 

Alt innhold på Barnstell.no er opphavsrettslig beskyttet.

Vi gjør deg oppmerksom på at bak nettsiden Barnstell.no står det ikke noe helsefaglig personell. All informasjon som formidles på disse nettsidene er i sin helhet basert på innhentet informasjon fra diverse fagbøker mm. Informasjonen og artiklene erstatter på ingen måte nødvendig legekonsultasjoner under svangerskapet. Barnstell.no frasier seg ethvert ansvar i alle former for eventuelle helseskader, missforståelser, feiltolkinger etc. som følge av bruk av de beskrivelser og teknikker som gjengis og omtales på nettsidene. Personvern.