®

- en båtreise du aldri glemmer


Annonsere

Kontakt

Om

Barnemat

Barnestell / Utstyr Barnevogner Bilseter Bøker Fra uke til uke Gutt eller Jente? Helseinfo. Klær og Sko Leker / Fritid / Utstyr  0-15 Mammaklær

Navneguiden

Ord og Beskrivelser

Reise med barn

Til London

Reiseguider

Sikkerhetsutstyr

Sykehus / Fødested

Tvillinger

Utstyr for Funksjonshemmede

SIDS
  


 

Glutenfri Mat

 

Tror du at du og familien din spiser trygg mat?Du kan ta grundig feil, les og bedøm selv! Øivind og Hilde Brekke er pionerer på dette området, de avslører den alltid pågående svindelen med matvarer og hvordan produsentene innfører nye begrep og knep for å avlede oppmerksomheten fra de mange negative omtalene av E-stoffer


 

Personer som har cøliaki eller glutenintoleranse må unngå alt av korn- og melmat, halvfabrikata og alle de ferdigprodukter som inneholder gluten. Det er veldig mange som opplever at det kan være vanskelig å finne frem i jungelen av kornbaserte erstatningsprodukter.

På denne siden presenterer vi virksomheter som har glutenfrie næringsmidler. Du finner også informasjon om gluten og cøliaki.

 

 

 


 

 

Informasjon

Cøliaki

Informasjon om cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH). Teksten nedenfor er hentet fra NCFs informasjonsbrosjyre HVA DU BØR VITE OM CØLIAKI. Teksten er skrevet av overlege dr. med. Johan Ek, overlege dr. med. Nils Hovdenak, overlege dr. med. Knut E. A. Lundin, februar 2008.

 

Hva du bør vite om cøliaki

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Normalt har slimhinnen i tynntarmen utallige små fingerlignende utløpere. Disse kalles tarmtotter (se bilde 1). De som har cøliaki (cøliakere), og ennå ikke har fått behandling, har ødelagte tarmtotter, og slimhinnen kan se ut som på bilde 2. nedenfor. Normale tarmtotter er dekket av tallrike høyt spesialiserte epitelceller, som bidrar til at næringsstoffene i maten brytes ned og deretter suges opp i kroppen. Ved cøliaki skades disse cellene ved inntak av gluten.

(1)

(2)

Hva er årsaken?

Cøliaki fremkalles av gluten. Dette er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (urhvete). Når gluten kommer ned i tarmen fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Etter flere års forskning vet vi mye om denne skadelige prosessen. Årsaken til at enkelte individer begynner å reagere slik overfor gluten, er ukjent. Noen begynner å reagere som barn, andre først som voksne.

 

Er cøliaki arvelig?

Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig. Ca 10 % av en cøliakers nære slektninger har sykdommen. Hos eneggede tvillinger vil cøliaki i 70-80% av tilfellene opptre hos begge. Cøliakere har en spesiell egenskap knyttet til det arvelige immunsystem. De fleste cøliakerne har egenskapen kalt HLA-DQ2, færre har egenskapen HLA-DQ8. De aller fleste i befolkningen med HLA-DQ2 eller - DQ8 har imidlertid ikke cøliaki. Påvisning av HLA-DQ2 eller - DQ8 gjøres i en enkel blodprøve.

 

Hvor vanlig er cøliaki?

Sykdommen varierer i hyppighet i verden. Den er spesielt vanlig i den hvite (Caucasoide) rase, blant arabere, indere og pakistanere men svært sjelden blant asiater og negroide. Hvor hyppig sykdommen forekommer i Norge vet man ikke med sikkerhet, men det er grunn til å anta at kanskje så mange som 1 av 100 i den norske befolkning har cøliaki. Ved utgangen av 2007 var ca 8700 cøliakere registrert som medlemmer i Norsk Cøliakiforening (NCF).

Kilde: NCF

 

Norsk

Cøliakiforening

 

 

Norsk

Cøliakiforenings

Ungdom

Nytt regelverk for glutenfrie produkter - Les her ..

 

 

 

 

 

 

Disse ingrediensene inneholder gluten

Bygg

Cous-cous

Dinkelhvete

Durumhvete

Fullkornsmel

Grynmel

Grahamsmel

Havre (vanlig)

Havrekli

Havrekorn

Havremel

Hvete

Hvetemel

Hvetekim

Hveteprotein

Hvetesirup

Hvetestivelse (kan inneholde

inntil 200 ppm gluten og tåles

av de aller fleste cøliakere)

Kamut (egyptisk hvete)

Kavring

Kim

Kli

Korn

Kruskablanding

Malt

Maltekstrakt

Maltsirup

Nudler

Puffet havre

Puffet hvete

Rug

Rugmel

Rugmalt

Semulegryn

Spelthvete

Strøkavring

Strømel

Tritikale

Ølgjær

 

 

Disse ingrediensene er glutenfrie

Amarant

Animalsk fett

Arrowrot

Bakepulver

Bokhvetemel

Bønner

Carob

E-nr. (alle er glutenfrie)

(EnummerGuiden.no)

Emulgeringsmel

Enzymer

Fruktkjernemel

Fortykningsmiddel

Glukose

Glukosesirup av hvete

Glutamat

Glutaminsyre

Glutinous (ris)

Glykose

Glykosesirup -alle typer

Glyserol

Guarnkjernemel

Guargum

Havre (spesialprodusert

glutenfri havre)

Hirse

Humle

Hvetedekstrin

Hvetefiber

Hvetestivelse (inneholder inntil

200 ppm gluten og kan brukes

av de aller fleste cøliakere ifølge

cøliakispesialistene)

Hvetegress

Hydrolysert gluten

Johannesbrødkjernemel

Kakao

Kakaomasse/smør

Kastanjemel

Klumpforebyggende middel

Kostfiber (produsenten

opplyser dersom dette

er fra glutenholdige

ingredienser)

Krydder

Lakrispulver

Lakrisrot

Lakrisrotekstrakt

Linfrø

Linser

Lønnesirup

Mais

Maltodextrin (fra hvete)

Maltarom

Maltose

Maltsukker

Modifisert stivelse (dekstrin fra hvete)

Polentagryn

Potetfiber

Potetmel

Prekokt rismel

Puffet ris

Quinoamel

Ris/villris

Risbakemel

Rismel

Soyagryn

Soyamel

Sorghummel

Sesamfrø

Solsikkefrø

Sukker

Tapioka

Tarakjernemel

Teff

Valmuefrø

Vaniljesukker og

vegetabilsk fett

(alle typer)

 

Det er viktig å huske på at du alltid kan kontakte produsenten og eller importøren

dersom du ønsker informasjon om et produkt.

 

 

Spor av " hvete eller andre glutenholdige ingredienser".

Når produkter er merket med spor av hvete eller andre glutenholdige ingredienser, så kan disse brukes av de aller fleste med cøliaki. Dette er fordi spormengdene er svært små og langt under grenseverdiene som gjelder. Men, dette kan variere fra person til person så du skal alltid være forsiktig. Spør fastlegen.

 

Alkoholholdige drikker

All vin er glutenfri. Dette gjelder også Sherry, Portvin og Vermut. Brandy, Cognac, Armagnac og Whiskey (ikke malt whiskey) er glutenfri. 

 

 

Cornflakes

Mange av cornflakes variantene inneholder gluten, men noen spesialproduserte glutenfrie varianter kan kjøpes i helsekostforretninger.

 

 

Krydder og krydderblandinger

Alt krydder er glutenfritt. Vær oppmerksom på at det skal oppgis i varedeklarasjonen hvilket krydder som er brukt i produktet.

 

 

Lakrisprodukter

Mange lakrisprodukter er glutenfrie, men enkelte inneholder hvetemel. Det er derfor viktig at du sjekker produktets varedeklarasjon.

 

 

Soyasauser

De fleste soyasauser er deklarert med at de inneholder hvetemel og er derfor ikke glutenfrie, men det finnes også glutenfrie varianter. Eksempelvis fra Go-Tan, Sanchi og Soy-King som fås kjøpt i større daglivareforretninger, helsekostforretninger eller i nettbutikker som har glutenfritt utvalg. I noen av de glutenfrie variantene blir hvete brukt i produksjonen, men glutenet blir brutt ned i produksjonsprosessen og varen kan derfor merkes med "gluten free". Vær oppmerksom!

Kilde: Cøliakiforeningen

 


 

 Taco PizzaChorizo Pizza

Taco Pizza               Chorizo PizzaBli synlig for barnefamilien,

- Bestill annonse i dag!


- startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no 

 

Alt innhold på Barnstell.no er opphavsrettslig beskyttet.

Vi gjør deg oppmerksom på at bak nettsiden Barnstell.no står det ikke noe helsefaglig personell. All informasjon som formidles på disse nettsidene er i sin helhet basert på innhentet informasjon fra diverse fagbøker mm. Informasjonen og artiklene erstatter på ingen måte nødvendig legekonsultasjoner under svangerskapet. Barnstell.no frasier seg ethvert ansvar i alle former for eventuelle helseskader, missforståelser, feiltolkinger etc. som følge av bruk av de beskrivelser og teknikker som gjengis og omtales på nettsidene. Personvern.