®

- en båtreise du aldri glemmer


Annonsere

Kontakt

Om

Barnemat

Barnestell / Utstyr Barnevogner Bilseter Bøker Fra uke til uke Gutt eller Jente? Helseinfo. Klær og Sko Leker / Fritid / Utstyr  0-15 Mammaklær

Navneguiden

Ord og Beskrivelser

Reise med barn

Til London

Reiseguider

Sikkerhetsutstyr

Sykehus / Fødested

Tvillinger

Utstyr for Funksjonshemmede

SIDS
  


 

Barnestell og Utstyr

 

Kilde: H&D

Kilde: IKEA

Barnestoler

Lekegrinder

Senger

Sengeutstyr

Stellebord


 

 


 

Barnestell

Hva trengs for et godt barnestell?

 

Den nyfødte er ikke som oss voksne. Vi har hud som tåler det meste av såpe og kremer, men små barn har en tynn hud, de er mye mer ømtålige, og de er langt mer utsatt for eksem og kløe fra de tilsetningsstoffene slike produkter inneholder. Men ta det med ro, man finner enkelt frem til det man trenger av babystell produkter til en frisk baby. Gammel visdom sier at man kommer langt med rent, lunkent vann og en myk klut.

Et lite råd er at nar man nå skal i gang med stellet av den nyfødte (dette gjelder også ellers) så er det etter vår mening viktig at man tar seg tid til å studere hva stelleproduktene egentlig innholder (for her er det mye rart). Er det noe man er i tvil om så spør!

Denne anbefalingen gjelder også i høyeste grad maten til den lille, når man kommer så langt (god og riktig mat er også godt barnestell), og i denne sammenheng bør du se på www.EnummerGuiden.no.

 

Her er en liten oversikt over nyttige produkter.

 

Kluter

Man trenger gode og myke kluter til vask av babyen, enten det er ansiktet, rompa eller ellers på kroppen. Alternativt til kluter finnes det på markedet tørre engangskluter av papir. Vi anbefaler ikke parfymerte våtservietter på nyfødte og små babyer.

 

Såpe og Sjampo

Det anbefales fra de fleste hold at man kun bruker milde og miljømerkede såper og sjampoer. Sjekk ut hvilke merker som anbefales. Et lite tips, Lactacyd er såpe som er parfymefri og er etter egen erfaring et meget godt produkt.

 

Salver og Kremer

Ha alltid en god salve for hånden (eks. zinksalve) hvis babyen blir sår bak. Spør eller prøv deg frem til hva som virker best. Du får alltid gode råd av helsesøster og på et apotek.

 

 

Tilleggs info. vedrørende: Såpe og Sjampo - Salver og Kremer

Når en baby kommer til vedren blir den dullet og stelt med etter alle kunstens regler. Den blir vasket og sjamponert, og den blir smørt og kremet fra topp til tå. I denne sammenheng bør man være ekstra oppmerksom, babyen lukter godt,  men mange av de produktene som er på markedet for barn (også voksne) inneholder både helse- og miljøskadelige stoffer.

Vi anbefaler at det brukes minimalt med kjemi i barnestellet. En ren og myk klut sammen med rent, lunkent vann holder til det meste. 

Hvis barnehuden er tørr er rent vann og babyolje mer enn godt nok for minsten. Kremer og lotion bør bare brukes dersom det er helt nødvendig, eks. når babyen har fått bleieutslett. Våtservietter erstattes enkelt og billig med en fuktig klut. Vi anbefaler at man i størst mulig grad bruker produkter som er svanemerket (se eks.: www. gronnhverdag.no).

Vi vet at alle små barn har en mye tynnere og en langt mer følsom hud enn en voksen person. Dette betyr at det er en mye større risiko for å oppta de skadelige stoffene gjennom huden, og det gir en større risiko for at barnet kan utvikle allergi. Mnange av de stoffene som er tilsatt i flere av  barneproduktene er av den typen som bl.a. kan påvirke nervesystemet, immunsystemet og forplantningssystemet.

En viktig ting man bør huske på er alle de advarslene som har kommer i forbindelse med de skadelige AZO-fargestoffene i næringsmidler. Slike AZO-farger finnes også i mange andre produkter, eks. i noen biteringer og andre leker som barn biter i. Vær oppmerksom, det er ditt barn det gjelder!

 

Rensevann

For å rense den lille navlebiten som sitter igjen etter fødselen og som må renses jevnlig vil det normalt greie seg med lunkent vann, men det kan noen ganger være greit å bruke Pyrisept eller Klorhexidin. Du kan rense/vaske forsiktig med en klut eller en bomullspinne (q-tips). Derson du er usikker på hva du skal bruke og hva som er det beste for babyen, så får du også om dette informasjon av helsesøster.

 

Øyevann

Dette brukes når det er nødvendig å rense øye og nese. Øyevannet som bør brukes er rent fysiologisk saltvann. Det beste middelet som anbefales er en god dråpe morsmelk for denne har antistoffene som virker naturlig og effektivt på slimhinnen og kan stoppe en infeksjon i et tidlig stadium. Til dette kan man bruke små plastsprøyter eller pipetter for å dryppe.

 

Olje

Til massasje og bad brukes vegetabilsk, kaldpresset olje. Det finnes utallige typer på markedet og i denne sammenheng kan du få god informasjon på apoteket. Noen gode tips er eksempelvis jordnøttolje og solsikkeolje.

 

Pudder

Pudder kan brukes etter bleieskift, men normalt er de bleiene man nå får kjøpt så gode at pudder egentlig ikke er nødvendig. Men dersom pudder brukes, så bruk for all del det pudderet som er uparfymert. Parfymert pudder kan gi allergier og utslett.

 

Hårvask

Det er litt viktig at babyens hår og hodebunn vaskes jevnlig, og at håret børstes forsiktig da unngår man det gule talgbelegget på hodebunnen. Mandelolje er et effektivt middel for å løse opp talgbelegget.

 

Bleier

Det er en kjennsgjærning at tøybleier er det beste alternativet både for babyen og miljøet, men svanemerkede engangsbleier kan også være et greit alternativ. Du kan lese mer om bleier her: (www. gronnhverdag.no).

 

 

 

Hva trenger du til babyen ?

 

En baby krever ganske mye, men det er en del man kanskje ikke tenker på i første omgang. Som noen tips har vi nedenfor satt opp en enkel liste over hva man kan trenge, men ikke nødvendigvis må ha. Dette er selvfølge opp til deg. 

 

Stellebord

Et stellebord i en eller annen form er egentlig et must. Det gjør det lettvint, du får babyen i god arbeidshøyde, den ligger godt og du har det du trenger for stellet alltid lett tilgjengelig.

Stellebord finnes i et stort utvalg, fra de enkle tradisjonelle med treben og plasttrekk til stellekommode som ligner de fineste møbler. Hva du velger kommer selvfølgelig an på både plass og pris men husk likevel på at det skal være praktisk og at du alltid tenker på babyens comfort.

 

I tillegg til et godt stellebord bør du ha:

Bleier, Vaskekluter, Badehåndklær, Frottéhåndklær, Badetermometer, Neglesaks (for barn) Febertermometer, Uparfymerte såper, Badebalje, Våtsaviett, Zink salve, Badeolje, Gulpekluter, Siklesmekker, Stellebord (velg et som er bra og stødei), Stelleunderlag, Tåteflasker, Smokker, Lekegrind, Babycall (som eks. sovevakt - se her), Bitering (husk å se etter hva den inneholder), Pysj, Helseteppe, Seng og Madrass, Laken og Tisselaken, En god dyne (men vurder nøye om denne skal være av dun eller fiber. Mange er allergiske mot dun).

Ut over dette må du selvfølgelig ha mange forskjellige klær som dekker behovet for både sommer og vinter. I tillegg det du trenger når tiden kommer og babyen skal ut på tur. Eksempler på dette er:

Lang- og Kortermede bodyer, Sparkebukser, Jakker, Luer (også vindtett), Ullbodyer, Kjøredress (vindtett), Votter, Sokker, Ullvotter, Barnevogn, Insektsnett, Regntrekk, Stelleveske, Vognpose, Utedyne, Bæresele, Bilsikring.

 

Mamma trenger også sitt, og her er noen eksempler.

 

Ammegenser, T-shirt, kjole, Amme BH, Ammeinnlegg i ull og bomull, Støttebelte/støttetruser, Velvære for mor (kremer, oljer og kjølende fotgelé), Brystpumpe og kanskje Ammestol, Ammepute, Ammemadrass.

 

 

 

 

Utstyr

Utstyr

 

Kilde: H&D

Kilde: IKEA

Barnestoler

Lekegrinder

Senger

Sengeutstyr

Stellebord

 

 

 

 

 

Barnestoler

Barnestoler

Når man skal gå til anskaffelse av en barnestol er det viktig å ha flere ting i tankene. Eksempelvis er det viktig at barnet sitter både godt og trygt, og stolen må ha en god funksjonalitet. 

De må være tilpasset "den lille" og dennes måte å sitte på.Utvalget av barnestoler er stort og det finnes stoler for barn i alle aldre, av alle typer og i alle prisklasser. Husk, det er ikke alltid at de dyreste stolene og de fra de mest kjente produsentene som er de beste. Prøv deg frem til du finner en som du mener er den beste for ditt barn.

Den nyfødte har i den første perioden ikke så stort behov for en stol fordi denne helst bør ligge. Men, tiden går fort til behovet melder seg og da er det praktisk med en stol hvor babyen kan sitte i en en halv oppreist stilling, eks. når tiden har kommet for de første grøtmåltidene. Da er den såkalte Vippestolen et godt alternativ. Vippestolen er bevegelig, babyen kan kose seg med litt gynging og den kan plasseres nesten hvor som helst, på kjøkken- og stuebordet eller i sofaen. Men husk: La ALDRI babyen sitte i stolen uten oppsyn, og små babyer som ennå ikke kan sitte selv må ikke sitte lenge av gangen i denne type stol!

 

Dersom man er på besøk hos venner og familie eller er ute å reiser er en type Hengestol et praktisk hjelpemiddel til babyen.

I likhet med vippestolen finnes det også av hengestoler et stort og variert utvalg.

 

Ettersom tiden går og babyen vokser til og den lærer kunsten med å sitte alene vil en stol som er Regulerbar være til god hjelp. Denne type barnestoler kan på en enkel måte stilles inn slik at den blir tilpasset de fleste situasjoner. Slike regulerbare stoler finnes i mange varianter i både tre plast og stål. Vi anbefaler en god trestol, men uansett hva du velger så pass på at det følger med et godt sikerhetsutstyr, eks. "sikkerhesbelter".

Nok en gang minner vi om at du må aldri la barnet sitte alene og uten oppsyn, uansett stoltype du har valgt å bruke. 


 

 

Lekegrind

Lekegrind

Lekegrind er et utrolig kjekt hjelpeverktøy for både sikkerhet og trivsel, når man har en baby og små barn i huset. Her kan den lille sove, den kan leke og den kan følge med i det som skjer i stua uten at mor eller far behøver å føle seg utrygge

dersom de har andre gjøremål som eksempelvis matlaging, støvsuging eller andre saker. De fleste barn koser seg i grinda, her kan de være seg selv med sitt og sine utvalgte leker.

Når du går til anskaffelse av en lekegrind er det viktig at du påser at den er av typen som ikke kan gi skader. Den bør være med bunn, den må være stabil, den må ha en god høyde (slik ar barnet ikke kan klatre over), den bør ha en solid polstring som barnet ikke kan bite istykker og den bør være slik at den enkelt kan vaskes. 

Fra litt personlig erfaring: Det tar ikke så veldig lang tid før små'n finner ut at nettingen på en lekegrind egner seg godt som et klatrestativ og du møter'n på kjøkkenet.

 

Senger

Senger og Sengeutstyr

 

En god barneseng med en god madrass er et viktig utstyr for den nyfødte, og dette er noe man bør ha klart i god tid før babyen gjør sitt inntog i familien. Alle små babyer bør (etter ekspertenes råd og beskrivelser) sove alene i sin egen seng. Da får denne god og riktig ventilasjon å den unngår å bli overopphetet. Det er også viktig for en baby at denne til enhver tid sover i et rom som har god ventilasjon og tilgang til frisk luft. Vi synes det også er viktig å påpeke at barnet absulutt bør ligge på ryggen når det skal sove, jfr. krybbedødproblematikken.

Et annet viktig poeng som vi ønsker å minne om i forbindelse med barnerom og soving er malinglukt. Alle foreldre gleder seg veldig til den nyfødte skal komme hjem og de ønsker å gi det nye familiemedlemmet de beste forhold. Mange pusser opp barnerommet, de maler det i fine farger, men glemmer desverre at nymalte rom avgir mange allergifremkallende og farlige gasser. Dersom barnerommet skal pusses opp før babyen kommer så gjør dette måneder i forveien slik at rommet et rikelig utluftet før ankomsten.

 

Når man skal kjøpe seng til babyen har man mange valg. på  markedet flommer det over av både modeller og tilbud. Den vanligste sengetypen som brukes er en god og stødig sprinkelseng med mulighet for å kunne

regulere liggehøyden etter hvordan barnet vokser. Men, pass på at det er riktig høyde så ikke barnet (når det begynner å reise seg) faller ut. Sengemadrassen bør være av en god, fast type. Ikke bruk for myk madrass.

Nyfødte og små barn skal ikke ligge med hodepute, og dynen man bruker bør være av en type som er lett og luftig. Noen velger dundyne, men dette bør vurderes nøye for mange får astma og allergiplager av dun. Men fortvil ikke, det finnes mange alternativer på markedet. Uansett dynetype så må denne være vaskbar. Dynetrekk av bomull er de beste, de "puster". Og husk tisseunderlag.

 

Stellebord

Stellebord

 

Kilde: IKEA

Et stellebord i en eller annen form er egentlig et must. Det gjør det lettvint, du får babyen i god arbeidshøyde, den ligger godt og du har det du trenger for stellet alltid lett tilgjengelig.

Stellebord finnes i et stort utvalg, fra de enkle tradisjonelle med treben og plasttrekk til stellekommode som ligner de fineste møbler. Hva du velger kommer selvfølgelig an på både plass og pris men husk likevel på at det skal være praktisk og at du alltid tenker på babyens comfort.

 

 


 

 Taco PizzaChorizo Pizza

Taco Pizza               Chorizo PizzaBli synlig for barnefamilien,

- Bestill annonse i dag!


- startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no 

 

Alt innhold på Barnstell.no er opphavsrettslig beskyttet.

Vi gjør deg oppmerksom på at bak nettsiden Barnstell.no står det ikke noe helsefaglig personell. All informasjon som formidles på disse nettsidene er i sin helhet basert på innhentet informasjon fra diverse fagbøker mm. Informasjonen og artiklene erstatter på ingen måte nødvendig legekonsultasjoner under svangerskapet. Barnstell.no frasier seg ethvert ansvar i alle former for eventuelle helseskader, missforståelser, feiltolkinger etc. som følge av bruk av de beskrivelser og teknikker som gjengis og omtales på nettsidene. Personvern.