®

- en båtreise du aldri glemmer


Annonsere

Kontakt

Om

Barnemat

Barnestell / Utstyr Barnevogner Bilseter Bøker Fra uke til uke Gutt eller Jente? Helseinfo. Klær og Sko Leker / Fritid / Utstyr  0-15 Mammaklær

Navneguiden

Ord og Beskrivelser

Reise med barn

Til London

Reiseguider

Sikkerhetsutstyr

Sykehus / Fødested

Tvillinger

Utstyr for Funksjonshemmede

SIDS
  


 

Barnemat

 

Glutenfri Mat

Mat og Drikke

uten skadelige tilsetningsstoffer

Økologisk Mat

 

Matoppskrifter

 

              


 

 


 

Viste du at morsmelken er lett fordøyelig, den gir beskyttelse mot infeksjoner og allergier, og den har en langsiktig og positiv effekt på babyens helse, og at din melk er nøye tilpasset til akkurat din baby?  Morsmelk er absolutt den beste maten for babyen, og det første halve året har den ikke behov for annen mat.

Amming er viktig, og amming er mye mer enn bare mat. Når du ammer så gir dette din baby en god og trygg nærhet til deg og din kropp. Dette gir både ro og trøst, og ikke minst en myk overgang fra maven til livet utenfor. Alle babyer har et medfødt instinkt til å søke og finne brystet der maten er, og du kommer uten tvil til å få vite når det er tid for mat.

 

Når ammeprosessen fungerer bra bygger dere begge opp en god opplevelse av nærhet. Dersom det er noe du lurer på i forbindelse med amming bør du kontakte helsestasjonen eller Ammehjelpen.

 

Hva inneholder morsmelken?

Morsmelk er nøye tilpasset og den inneholder alt deden nyfødte trenger i de første seks levemånedene. Det er først etter denne perioden som babyen har behov for annen mat i tillegg til ammingen, men det er ingen ting som kan slå morsmelken sett ut fra et ernæringssynspunkt. Med morsmelken og det medfødte jernlageret alle babyer har, får denne det den trenger.

 

Fra fire måneders alder skjer det litt mer når det gjelder barnets utvikling. Etter å ha spist og sovet mesteparten av tiden siden fødselen våkner nå litt etter litt babyens interesse for omgivelsene. Den begynner å gjenkjenne stemmer og ansikter, bena og fingrene blir mer og mer aktive og nå kommer også de første smilene. Dette er perioden man så smått kan begynne med litt "fastere føde" sammen med morsmelken, og dette er perioden man starter tilvenningen av nye smaker. Men, morsmelken er fortsatt hovedmaten for babyen.


 

 

 

Når babyen er omtrent seks måneder begynner små'n virkelig å føle lysten på litt annen mat enn bare melk. I denne perioden er det greit å kunne lage egen babymat, for da kan du selv bestemme innholdet og hva babyen får i seg.

Fra nå og utover kan morsmelken mer og mer erstattes av annen mat og da er det viktig at denne inneholder nødvendig næring. 

Man kan begynne med med grøt eks. med glutenfritt mel, havregryn, sammalt hvete. I begynnelsen av måltidet bør du gi litt morsmelk. Dette er viktig for å opprettholde  den beskyttende effekt mot eventuelle allergiske reasjoner av ny mat. I tillegg til eller som erstatning for grøt kan du også gi babyen fruktmos eksempelvis banan som skrapes med en tesje. Du kan også gi potetmos (men for all del - lag denne selv det er enkelt - ikke gi babyen posemos for den inneholder noen tilsetningsstoffer / E-stoffer som absolutt ikke er bra for små barn). Du kan også finmose med litt smør kokt blomkål og kokt gulrot. Husk at små babyer og små barn skal ha minst mulig av sukker og salt.

 

Etterhvert som babyen vikser til krever den stadig fastere føde som litt brød, banan, poteter, grønnsaker osv., men pass på at den ikke får i seg for store biter slik at den ikke klare å tygge og svelge. 

Når du lager maten husk da å bruke råvarer av god kvalitet, lag mat som barnet liker ( du skal ikke true i den mat den ikke vil ha - husk at du spiser heller ikke det som du ikke liker) og lag måltidet til en samlet kosestund for hele familien.

 

 

Du kan lese mer om tilsetningsstoffer på EnummerGuiden.no,  og/eller du kan lese her om bl.a. hvilke tilsetningsstoffer som kan påvirke kroppens ømfientlige organisme.

 

For deg som gjerne vil vite litt mer vedr. mat, kan du her på 

Norsk Cøliaki Forening lese om Cøliaki (Glutenintolerans)


 

Ordbok

Skal du på ferie - og har en eller annen form for matallergi så kan kanskje dette være til hjelp for deg.

Det tyske forbrukerkontoret har laget en nettbasert ordbok tjeneste som skal hjelpe matallergikere som er på reise. Informasjonen i denne  ordboken er tilgjengelig på 25 språk, og her kan du lage ditt eget personlige allergikort som du kan ha med deg. Her kan du se ordboken

Denne allergiordboken kan være nyttig å ha med på ferieturen, men det er viktig å huske på at allergikere alltid må være ekstra på vakt når de spiser ute på restaurant. Språkproblemer kan gjøre det vanskelig å kommunisere med servitører og kjøkkenpersonale på restauranter. I tillegg til dette må man være oppmerksom på at maten kan ha, og de fleste ganger, har en annen sammensetning i utlandet enn det man er vant til hjemmefra. Eksempelvis er det ganske vanlig med Lupin i melet i søreuropeiske land, og dette er noe som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos dem som har nøtteallergi i en eller annen form.

 


 

 Taco PizzaChorizo Pizza

Taco Pizza               Chorizo PizzaBli synlig for barnefamilien,

- Bestill annonse i dag!


- startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no 

 

Alt innhold på Barnstell.no er opphavsrettslig beskyttet.

Vi gjør deg oppmerksom på at bak nettsiden Barnstell.no står det ikke noe helsefaglig personell. All informasjon som formidles på disse nettsidene er i sin helhet basert på innhentet informasjon fra diverse fagbøker mm. Informasjonen og artiklene erstatter på ingen måte nødvendig legekonsultasjoner under svangerskapet. Barnstell.no frasier seg ethvert ansvar i alle former for eventuelle helseskader, missforståelser, feiltolkinger etc. som følge av bruk av de beskrivelser og teknikker som gjengis og omtales på nettsidene. Personvern.